Uitgelichte berichten

1 januari 00.00 uur of 30 juni 15.00 uur? There is no time as the present!

Het is weer de tijd van het jaar: Goede voornemens! We zitten nog vol van de kerstdiners en kijken terug op een paar heerlijke dagen. Ergens in het achterhoofd weten we wel dat we misschien toch meer gegeten hebben dan we van plan waren. In het kader van “je leeft maar een keer” en “na de vakantie weer terug in het gareel” of “1 januari ga ik beginnen” hebben we toch een wijntje (of twee, drie...) meer gedronken en een hapje meer gegeten. De vorige jaren schreef ik er al over. Toen over hoe je het voornemen om af te vallen wel kunt volhouden. Deze keer ga ik het daar niet over hebben. Mocht je het gemist hebben de vorige keer, laat het dan weten, dan mail ik je de tips.

Eigenlijk is elk besluit om af te gaan vallen, of iets anders in je leven te veranderen, een goed voornemen. Daar hoeft het natuurlijk geen 1 januari voor te zijn. Of eigenlijk wordt het meestal 2 januari, want 1 januari is toch nog een soort van feestdag. Bovendien moeten de oliebollen en al het andere overgebleven lekkers nog op. Toch zonde om weg te gooien nietwaar? Hoewel, vraag jezelf eens af “ben ik een vuilnisbak dan?” Maar goed dat moet iedereen natuurlijk zelf weten, en ik moet bekennen dat ik mij daar ook wel eens schuldig aan maak. Of we nemen ons voor om ná de kerstvakantie van de kinderen te beginnen. Dan gaan we toch weer in het ritme en in de vakantie letten op wat je wel en niet eet is ook zo ongezellig. Elke dag, zelfs elk moment is een perfect moment om het besluit te nemen iets aan je gewicht te gaan doen. Of het nu 2 januari of, ik zeg maar wat, 30 juni is. Oók als drie uur 's-middags is en je net nog een pak koekjes hebt opengemaakt en die vakkundig uit de weg hebt geruimd. Juist het gevoel van teleurstelling, en misschien zelfs verdriet, over deze actie is een goed moment om een start te maken. No time as the present! Kijk die negatieve gevoelens zijn natuurlijk niet leuk, dat weten we allemaal wel. Maar als je slim bent maak je gebruik van die gevoelens en buig je die om tot een kans. Een kans om je gewicht, of eetgewoontes, nu aan te pakken. Geef jezelf een schop onder je kont en kom in actie. Ik bedoel figuurlijk, naar letterlijk mag natuurlijk ook! Ga er nu voor en geef jezelf een kans om te leren van wat er “fout” ging. Blijf vooral niet hangen in het gevoel wat je waarschijnlijk hebt kregen als je naar je gedrag en gewoontes hebt gekeken. Dat was toen, en nu is nu. Natuurlijk hoeft het niet allemaal perfect. En om je vast te waarschuwen, dat zal het ook niet zijn. Je gaat zeker weten “fouten” maken. (Ik zet de woorden“ fout” en “fouten” bewust tussen haakjes, want wat is nu eigenlijk precies fout?) Als het eerste enthousiasme voorbij is, dan wordt het moeilijk. Ik wil je niet ontmoedigen, maar dat is gewoon zo. Waarschijnlijk weet je dat ook wel en heb je dat al eerder ervaren. De truc is om je dat te realiseren en je daar op voor te bereiden. De kans dat je op een moeilijk moment afhaakt is dan kleiner. Maak het jezelf dus niet zo moeilijk en ga niet voor perfectie. Laat jezef niet ontmoedigen als je een keer teveel eet. Dan kan gewoon gebeuren. En onthoud: ook met kleine stapjes, en vallen en opstaan, kom je uiteindelijk heel ver. Succes!

Recente berichten