Uitgelichte berichten

Afvallen? Junkfood moet!

Dat klinkt misschien een beetje gek, maar waar het hier om gaat zijn grenzen. Het is namelijk belangrijk dat je leert omgaan met het stellen van grenzen. Grenzen voor jezelf in hoe je omgaat met gedachten en eten: “nu is het genoeg, tot hier en niet verder!” Het stellen van grenzen geeft aan dat je goed voor jezelf zorgt en dat je lief bent voor jezelf. Net zoals dat je lief bent voor jezelf, en goed voor jezelf zorgt, als je besluit om wat aan je gezondheid te doen en af te gaan vallen. Dat klinkt makkelijk, en dat is het in feite ook. Maar in de praktijk ook moeilijk, want het stellen van grenzen is niet altijd leuk. En we houden nu eenmaal niet van “niet leuk”. Ook hier trek ik weer de vergelijking met kinderen. Die mogen ook niet alles en krijgen grenzen. En nu jouw moeder dat niet meer voor je doet, zal je dat zelf moeten doen. Iets met volwassen zijn ofzo.... Heb je eenmaal door dat grenzen nodig zijn, dan merk je ook dat ze handig zijn. Want je kan dus eten wat je wilt als je maar grenzen stelt! Dat betekent ook dat je gewoon jouw favoriete junkfood kan eten als je hebt geleerd om grenzen te stellen. Junkfood is namelijk helemaal niet verboden als je wilt afvallen. Sterker nog junkfood moet! Want een bepaald soort voedsel verbieden werkt niet. Het werkt beter om te besluiten dat er helemaal geen lijst van verboden middelen bestaat. Je mag dus gewoon alles, alleen niet allemaal tegelijk en geen enorme porties. Er is helemaal niets aan de hand als je een puntje neemt van die pizza die je zo lekker vindt. Je komt er echt niet meteen een kilo van aan.

Tegen jezelf zeggen dat je nooit meer van die pizza mag eten is een soort straf uitdelen. “je bent te dik en voor straf mag je nooit meer pizza eten”. Je snapt wel dat dit niet gaat helpen. Grote kans dat je hier, net als ik, heel erg recalcitrant van wordt. Dan wil je het alleen nog maar meer. En op het moment dat je dan even niet lekker in je vel zit, grijp je naar dat wat je jezelf hebt verboden en is het hek van de dam. Je eet veel meer dan je wilt en je blijft achter met een nog rotter gevoel dan je al had. Want eten op moeilijke momenten levert je niets op, alleen maar meer rottigheid: schuldgevoel, teleurstelling, schaamte en verdriet. Beter is dus om grenzen, en liefst ook, voorwaarden met jezelf af te spreken. Bijvoorbeeld: 2 puntjes van die pizza mag als avondmaaltijd en ik eet er dan een salade bij. En als toetje is er die dag dan yoghurt of fruit. Dat geeft ook rust, geen gedoe zoals je dat met een dieet hebt. Mag dit nu wel of niet? Staat dit op de zwarte lijst of toch niet? Hoeveel calorieën zitten er in en hoeveel vet of koolhydraten? Natuurlijk zijn calorieën, vetten en koolhydraten wel belangrijk. (Eiwitten ook trouwens, maar daar maken we ons meestal niet zo druk over.) Goed, gezond en puur eten is belangrijk, maar daar gaat het hier nu even niet over. Het gaat om grenzen en goed voor jezelf zorgen door te luisteren naar je behoeftes. Dan zorg je goed voor jezelf, ben je lief voor jezelf, geef je gehoor aan je behoeftes en doe jezelf niet tekort. Succes!

Recente berichten