Uitgelichte berichten

Heb JIJ overgewicht? Voed dan je kind op!

“Huh, wat heeft de opvoeding van mijn kind nu met mijn overgewicht te maken?” vraag je je misschien af. Nou niets, kan ik je vertellen. Tenzij de opvoeding van jouw kind je heel veel stress oplevert. Dan wel. Maar dat bedoel ik hier niet. Als dat overigens het geval is, dan kan je ik je daar ook het een en ander over vertellen. Neem dan even contact op. Maar nu ga ik daar niet op in. Om te beginnen heb ik een vraag aan je: heb jij eigenlijk zo een kind die de oorzaak van je overgewicht kan zijn? Eentje van een jaar of 3? Voordat je Ja of Nee zegt, ik bedoel geen echt kind ;). Ik bedoel een hele speciale. Eentje die je niet kan zien, maar die er wel is en jou nogal tegenwerkt je doel te bereiken. Zo een kleine schat die de hele tijd van alles wil. Dingen die jij eigenlijk helemaal niet wil, maar zij wel. Daarbij weet zij het ook nogal dringend te brengen. Vaak zie ik bij mijn klanten dat er een kind van jaar of 3 ín die klant woont. Eentje die continue haar zin wil hebben. “ik wil een ijsje, ik wil het, ik wil het, ik wil het NU!!” Uit ervaring weet je waarschijnlijk dat je kind nogal uitgeproken in haar wensen is en het zo ook kan brengen. Als zij haar zin niet krijgt, vergaat namelijk de wereld. Dus als jij niet op ̶h̶e̶t̶ ̶v̶e̶r̶z̶o̶e̶k̶ de eis ingaat, dan is het huis te klein. En dan druk ik het nog zachtjes uit. Ga die maar eens vertellen dat het niet mag. Een leuke uitdaging en altijd gezellig. Nu je weet wie ik bedoel, vraag ik het je nog een keertje: heb jij ook een kind die de oorzaak van je overgewicht kan zijn? Dus zo eentje die in je woont en zich niets aantrekt van jouw poging tot afvallen? Dan wordt het tijd dat je deze gaat opvoeden. Net als je echte kinderen. Die krijgen ook niet altijd hun zin, tenminste dan neem ik aan. Makkelijk is het niet, dat weet ik best. Ik heb met die van mij inmiddels een aardige verstandhouding. Dat is niet echt vanzelf gegaan. We hebben regelmatig flink ruzie gemaakt. Ik was namelijk van mening dat die kleine gewoon naar mij moest luisteren “Ik ben de baas en jij niet!” Op een of andere manier ging dat niet helemaal lekker, en werd dat waar zij om vroeg, gepakt en opgegeten. Het gevolg was teleurstelling, verdriet en flink balen. En nadat het een paar keer gebeurde, gooide ik uiteindelijk de handdoek weer in de ring en liet het maar zitten. Weer een poging mislukt. Tot ik mij besefte dat opvoeden zo niet werkt, en ik beter de tijd kon nemen te luisteren naar wat mijn kind mij nu eigenlijk wilde vertellen. Aandacht is volgens mij waar het om gaat bij het opvoeden. Het feit dat zij begint te brullen om snoep, koek, ijs, chips, pizza of whatever, betekent dat er iets aan de hand is. Aan jou de schone taak om uit te vogelen wat dat nu is. Is het honger, dorst, vermoeidheid, verveling, verdriet, blijdschap of iets simpelers als gewoonte of verleiding? Pak je dat aan, dan voed je het kind op, ben je lief voor jezelf en kun je makkelijker je doel bereiken. Enne....er niets mis met een beetje, begripvol, streng zijn hoor, dat hoort óók bij opvoeden. Succes!

Recente berichten