Uitgelichte berichten

Overdag gaat het prima, maar dan 's-avonds.....

Herkenbaar? Overdag heb je het allemaal prima onder controle. Niet gesnoept, gewoon geluncht en met het avondeten was ook niets mis. Het huis is aan kant, de kinderen liggen gewassen en gestreken in bed, de afwasmachine is gevuld, de gymtassen staan klaar en de lunch en tussendoortjes voor morgen zijn voorbereid. Laat de avond maar beginnen! Iets leuks op de tv, avondje Netflix of de nieuwste van Dan Brown, het maakt niet uit, de avond is voor jou. En dan, uit het niets begint het stemmetje in je hoofd: "Mmm, ik heb wel zin in iets. Chocolade of een koekje. Ligt er nog een kaasje en zijn die crackertjes nu op gegaan zondag?" "Nee! Het is de hele dag goed gegaan, ik neem niets." "Of misschien toch wel, eentje kan toch geen kwaad? Je hebt trek en je hebt het trouwens ook verdiend. De hele dag hard gewerkt, de kinderen waren druk en nu is het tijd voor jou. Lekker even ontspannen en genieten."

Je wordt onrustig en raakt gefrustreerd. En uiteindelijk geef je toe. Je partner bekijkt de situatie en vraagt (echt héél behulpzaam) "zou je dat nu wel doen?". Dat is natuurlijk goed bedoeld, maar dat wil je echt niet horen. Later in bed baal je. Het is weer gebeurd. Overdag gaat het prima, maar 's-avonds is er die trek. Je vraagt je wanhopig af: “Hoe krijg ik dit nu ooit onder controle en hoe kan ik zo nu denken dat ik ooit nog zal afvallen?” Je voelt je schuldig en belooft jezelf het vanaf morgen echt niet meer te doen.

Als je toegeeft aan de zin om iets te eten, ook al is het een gezonde keuze, ga je voorbij aan het waarom. Ik bedoel hiermee: waarom wil je 's-avonds nog iets eten? Is het echte trek omdat je bijvoorbeeld overdag te weinig hebt gegeten? Is het verveling of misschien een gewoonte? Als je het antwoord weet, dan kun je er iets aan doen. Eet je overdag te weinig? Dan heb je dus echte trek. In het vervolg ga je overdag meer eten en eet je nu gewoon iets. Is het verveling? Dit is een vorm van emotie eten. Maar wel ééntje waar het het makkelijkste iets aan te doen is. Je gaat ervoor zorgen dat je meer te doen te hebt. Zoek (nog) een hobby. Ga granny square's haken of brei een trui. Is het een gewoonte? Dan ga je die gewoonte doorbreken. Dat kost wel wat moeite en wilskracht omdat het een automatische reactie is, maar het kan wel. Weet je niet waarom je het doet? Dat maakt het wat lastiger. Waarschijnlijk weet je het ergens diep van binnen wel, maar houdt iets je tegen het antwoord te vinden of te voelen. Maar is ’s-avonds nog iets eten eigenlijk wel een probleem? Je kan er voor kiezen te accepteren dat de avonden nu eenmaal moeilijk voor je zijn, en toegeven aan de zin iets te eten. Dan neem je een crackertje met kaas, een koekje of een stukje chocolade. Eet dit heel bewust en geniet er echt van. Dan voorkom je dat je “doorslaat” en het hele pak leegmaakt. Heb je de bewuste keuze gemaakt om ’s-avonds iets te eten, dan plan je dat gewoon in. Je houdt er dus overdag rekening mee bij de rest van de maaltijden en tussendoortjes. Oh ja, als bang bent dat al eten dat je na 20.00 uur eet niet meer verteert: dat is onzin. Verbranding en vertering gaan 24/7 door. Je hoeft niet bang te zijn dat wat je eet direct als vet wordt opgeslagen. Niemand is perfect, en dat hoeft ook helemaal niet. Inzicht geeft rust en maakt het mogelijk een bewuste keuze te maken: Je eet in het vervolg niet meer ‘s-avonds, of juist wel. En als de keuze is gemaakt, dan hoef je geen energie meer in te steken in de strijd met jezelf. Dan kan gewoon lekker genieten van de avond. Succes!

Recente berichten