Uitgelichte berichten

Heeft het zin om lid te worden van Facebook groepen over afvallen?

Ik volg best een aantal groepen op Facebook. Er wordt veel informatie gedeeld en het kan mij inspireren. Ik volg ook groepen waar mensen, over het algemeen vrouwen, hun ervaringen delen over diëten en afvallen. Er worden tips en recepten gedeeld en er wordt steun gegeven. Lid worden van zo een groep kan best een goed idee zijn als je wilt afvallen. Het kan je helpen om focus te houden en er zitten soms best nuttige tips tussen.

Vooral de steun van de andere groepsleden is fijn. Aan de andere kant kan het volgen van dit soort groepen ervoor zorgen dat je het opgeeft. Want het wordt natuurlijk ook gedeeld als het afvallen bij iemand niet lukt. Of als er geen motivatie is. Dat kan jou het gevoel geven dat het hele proces kansloos is en bij jou waarschijnlijk ook niet gaat lukken.

Een ander dingetje is dat er in die groepen mensen zitten die niet gehinderd worden door enige kennis van zaken. De zelfbenoemde goeroes, die te pas en te onpas dingen roepen als “je moet gewoon geen brood meer eten”, “suiker is gif” of “je moet geen gluten en lactose eten”.

Vaak zit er best een kern van waarheid in deze opmerkingen, maar of iets wel of niet verstandig is, is helemaal afhankelijk van jou persoonlijke situatie en gezondheid. Het is niet verstandig om op eigen houtje te gaan experimenteren met het helemaal weglaten van voedingsgroepen. Je loopt dan het risico dat je tekorten gaat oplopen en uiteindelijk ziek wordt. Als je denkt dat het wel een goed idee is, overleg dat dan eerst met een diëtist, een voedingsdeskundige of een arts.

Laat je je niet ontmoedigen door de tegenslag van een ander en kan je kritisch blijven (en dus je eigen verstand gebruiken)? Word dan vooral lid van een groep. Steun van anderen werkt altijd in je voordeel!

Recente berichten