Uitgelichte berichten

Hoe kies je een multivitamine?

Eerder vertelde ik je over het afvallen met ondersteuning van een multivitamine. Vandaag laat ik je weten waar je op moet letten als je een multivitamine wilt kopen.

Een multi is nodig om ervoor te zorgen dat je geen tekorten oploopt tijdens het afvallen. Je gaat immers minder eten dat je eigenlijk nodig hebt. Je hebt daarom een risico op wat tekorten. Mocht je al een klein tekort hebben dan zorgt de multi voor een aanvulling. Heb je grotere tekorten dan is afvallen nog niet verstandig. Dan moet je er eerst voor zorgen dat het tekort wordt opgelost. Hierbij heb je de hulp van een arts en/of dietist nodig.

De B vitamines en vitamine D spelen een rol bij het afvalproces. De B-vitamines zorgen, onder andere, voor de omzetting van voedingsstoffen en lichaamsvet in energie. Van Vitamine D is bekend dat het ondersteunt bij het afvallen. Hoe dat precies werkt is niet duidelijk. Maar uit onderzoeken blijkt dat voldoende vitamine D helpt. In een multivitamine zitten deze vitamines ook altijd.

Ook als je niet wilt afvallen is een multivitamine een aanrader. Het is lastig om via je eten genoeg vitamines en mineralen binnen te krijgen. Je moet dan elke dag de aanbevolen porties voedingsmiddelen eten. Maar doe je dat ook altijd? Ons eten zou tegenwoordig van minder kwaliteit zijn doordat gewassen snel moeten groeien en er gebruik word gemaakt van bestrijdingsmiddelen. Neem daarom elke dag een goede multivitamine. Maar hoe kies je nu een goede? Kijk op het etiket!

Om opneembaar te zijn in ons lichaam moeten de mineralen in de multi zijn verbonden aan een ander stofje. Maar dan wel aan het goede stofje. Stofjes zoals ze in de natuur en dus in onze voeding zitten. Staat er achter een mineraal bijvoorbeeld oxide, fosfaat of sulfaat dan heb je er niets aan. Deze hulpstoffen zijn goedkoop en worden daarom gebruikt in de meeste eigen merken van de drogist. De mineralen zijn in deze vorm niet goed opneembaar door ons lichaam. Magnesiumoxide is hiervan een goed voorbeeld. Dit is het soort magnesium dat wordt gebruikt bij obstipatie of het legen van de darmen. De magnesium verdwijnt dus in het toilet in plaats van je lichaam. Het kopen van deze multi is zonde van je geld.

De verhouding van de aanwezige vitamines en mineralen is belangrijk. Als van alles bijvoorbeeld 50% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid zit, dan kan je het potje beter niet kopen. De verschillende vitamines en mineralen komen namelijk van nature in meer of mindere mate voor in onze voeding. Het een dus meer als het ander. Daarom is het onzinnig om van alles 50% extra te nemen met het risico op overdosering. Een goede multi houdt daar rekening mee.

In een multi hoort geen natrium(=zout) of fosfor te zitten. Dit krijgen we meer dan voldoende binnen met ons eten. Kijk ook naar de toevoegingen. Kunstmatige zoetstoffen, geurstoffen, smaakstoffen en conserveringsmiddelen zouden niet aanwezig moeten zijn.

Om het je makkelijk te maken geef ik je aantal punten waar je naar kan kijken als je een multivitamine kiest:

  • Kijk naar de verhoudingen van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid, die moet varieren.

  • Kijk naar de magnesium. Magnesiumoxide heb je niets aan, magnesiumcitraat of, magnesiumascorbaat is prima.

  • Vitamine A moet laag gedoseerd zijn, houd maximaal 40% van de aanbevolen hoeveelheid aan.

  • De hoeveelheid vitaminine B6 mag niet meer zijn dan 10 milligram.

  • Vitamine D moet aanwezig zijn als vitamine D3 (cholecalciferol).

  • Geen natrium of fosfor.

  • Geen gluten, lactose, soja, conserveringsmiddelen en synthetische geur-, kleur- en smaakstoffen.

  • Hoeveel tabletten/capsules moet je nemen per dag, dus hoelang doe je met het potje?

Voldoet het potje aan deze eisen? Dan heb je een goede aanvulling gevonden! Waarschijnlijk is dit potje geen eigen merk artikel van de drogist en betaal je wel wat meer. Maar echt, meestal is goedkoop in dit geval duurkoop.

Dus: een multivitamine is echt geen overbodige luxe. Kies er echter wel eentje die kwalitatief goed is zodat je echt profiteert van de voordelen van de multi.

Recente berichten