Uitgelichte berichten

Aanleg hebben voor overgewicht kan wel!

Kan je aanleg hebben voor overgewicht? Tot een tijdje geleden was het antwoord hierop: Nee. Overgewicht wordt veroorzaakt door te veel eten en te weinig wilskracht. Dat was de theorie. De enige verklaring voor families waarvan een groot deel te zwaar is, was dat deze mensen ongeveer hetzelfde eetpatroon en dezelfde levensstijl hebben. Toch blijkt nu, na verschillende onderzoeken, dat er wel sprake kan zijn van enige aanleg. Bij de stofwisseling zijn enorm veel genen betrokken. Elke gen zorgt voor een deeltje van het proces van vertering, opname van voedingsstoffen en afvoeren van de restanten. En hoe meer onderdelen, hoe groter de kans dat een van die onderdelen niet goed werkt. Als er met een van deze genen iets niet goed is, heb je meer kans op overgewicht. En als er iets mis is, dan kan die afwijking in het gen worden doorgegeven van ouder op kind. Dat is voor een deel de reden waarom vaak meerdere leden van een familie overgewicht hebben. Dat is nog een keer bewezen in een ander onderzoek. In dat onderzoek is gekeken naar de B(ody) M(ass) I(ndex) van 25.000 tweelingen. Eeneiige tweelingen hebben precies dezelfde genen. Tweeeiige tweelingen hebben 50% dezelfde genen. Net zoals “gewone” broers en zussen. Als genen geen invloed hebben, dan zou er in allebei de groepen verschillen in BMI te zien zijn. Maar: de eeneiige tweelingen hebben een gelijker BMI dan de tweeeiigen. Als eeneiige tweelingen teveel eten komen ze ongeveer evenveel aan. Bij tweeeiige is er wel een verschil in de extra kilo’s als ze zich even vaak en evenveel overeten. Dit bewijst dat overgewicht voor een deel ligt aan genetische factoren. Hoe groot deze invloed is, kan je vergelijken met hoe groot de invloed van de genen zijn op lichaamslengte. De invloed is groter dan de invloed van de genen op de aanleg voor bijvoorbeeld hoge bloeddruk of depressie. Aanleg zit niet alleen in de genen. De hoeveelheid en kwaliteit van het voedsel dat je als baby kreeg speelt ook mee. Dat begint al met de tijd in de baarmoeder. Heb je het daar moeilijk gehad omdat je moeder niet goed genoeg heeft kunnen eten, door ziekte of voedselgebrek? Dan is jouw stofwisseling waarschijnlijk zuinig afgesteld. Met andere woorden: jij komt sneller aan in gewicht dan anderen. Ook als je moeder zwangerschapsdiabetes heeft gehad, is de kans aanwezig dat jij te maken krijgt met overgewicht groter. Van mensen die zijn geboren in een tijd (of plaats) waar voedsel schaars was, is bekend dat zij door de ondervoeding als kind, later sneller aankomen. De verbranding en stofwisseling staat bij deze mensen ook in de spaarstand. Aanleg is een van de oorzaken van overgewicht. Te veel eten en te weinig bewegen zijn nog steeds de grootste veroorzakers. Genetische afwijkingen en ondervoeding waren er al voordat eten op elke straathoek te krijgen was. En toen kwam overgewicht echt veel minder voor dan nu. De combinatie van de tijd waarin we leven en de aanleg maakt het voor sommigen wel moeilijker om slank te blijven dan anderen. Dus: je kan wel aanleg hebben voor overgewicht. Als je weet dat dit bij jou het geval is, dan kan je daar je voordeel meedoen. Je kan er dan rekening mee houden. Slimme aanpassingen van je eetgewoonten en levensstijl zijn de oplossing. Het zal misschien iets lastiger gaan. Maar het kan wel!

Recente berichten