Uitgelichte berichten

Prikkelbaar darmsyndroom en vitamine D

In Engeland is pas een (klein) onderzoek gedaan bij mensen met het prikkelbare darmsyndroom. Bij de start van het onderzoek bleek dat een groot deel van deze mensen een tekort aan vitamine D hadden.

Tijdens het onderzoek kreeg 2/3 van de deelnemers een vitamine D supplement. Na 12 weken bleek er geen tekort aan vitamine D bij deze deelnemers meer te zijn. De klachten die horen bij het prikkelbare darmsyndroom waren verminderd. Een positief resultaat!

Omdat het een vrij klein onderzoek was kunnen er geen definitieve conclusies worden getrokken. Maar verder onderzoek zou goed zijn. Tot die tijd is het advies aan mensen met het prikkelbare darmsyndroom om hun vitamine D status te laten bepalen.

Een eventueel tekort is makkelijk op te heffen door het nemen van een supplement. Referentie: Dr Bernard Corfe; Vitamin D associates with improved quality of life in participants with irritable bowel syndrome: outcomes from a pilot trial. BMJ Open Gastroenterol. 2015; 2(1): e000052. Published online 2015 Dec 21. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4691664/

Recente berichten