Uitgelichte berichten

Zo slaagt je goede voornemen wel.

Ik hoorde het weer om mijn heen. Een aantal vriendinnen hebben het goede voornemen om dit nieuwe jaar goed te beginnen. Ze gaan afvallen en nu echt! Er wordt flink gediscussieerd over welk dieet het beste is en het snelste resultaat oplevert. Ik vraag mij ondertussen af wat er nu dan anders zal zijn dan de vorige jaren. Toen waren alle lijnpogingen na drie weken gestopt. Zonde want dat hoeft niet.

Hoe kan je er nu zorgen dat het afvallen nu wel lukt? Wat mij betreft is daar maar één antwoord op mogelijk. Maar voordat ik je mijn antwoord geef, laten we kijken wat de oorzaak is van het niet lukken van pogingen om af te vallen.

Negen van de tien keer komt het omdat je het gekozen dieet gewoon echt niet kan volhouden. Het is bijvoorbeeld een crashdieet, en daardoor heb je de hele tijd honger. Of je moet eten kopen en klaarmaken waar je nog nooit van gehoord hebt. De rest van je gezin is niet blij met het rare eten en zit te mokken aan tafel. En je blijft je ook nog eens zitten met ingrediënten die je nooit meer gebruikt.

Een andere reden kan zijn dat je dieetproducten moet kopen. Van die dure shakes en repen in plaats van gewone maaltijden. Behalve dat die een flink gat slaan in je budget, ben je die shakes en repen snel zat. Je leert er verder ook niets van, maar dat terzijde :).

Bijna iedereen die een dieet volgt loopt tegen deze problemen aan en stopt er hierdoor na een paar weken maar weer mee. En dan ben je snel weer terug bij af en er dus niets mee opgeschoten. Maar je bent wel teleurgesteld, want je wilde het zo graag en nu is het weer niet gelukt. Je denkt misschien dat je voor altijd te zwaar zal blijven en nooit slanker zal worden.

Daarom, en ik kan het niet vaak genoeg zeggen: Stop met diëten! En begin daar echt nooit meer aan. Het levert je niets op behalve teleurstelling. Daar zit je niet meer op de wachten. Als je wil afvallen, ga dan eerst eens terug naar de basis. Daarmee bedoel ik dat je gaat eten wat en hoeveel jij nodig hebt om gezond te blijven.

Die informatie kan je vinden op bijvoorbeeld de internetsite van het Voedingscentrum. Laat dat je eerste stap zijn. Je voorkomt zo dat je honger krijgt en daardoor heb je veel minder behoefte om te gaan snacken en snoepen. Bedenk een aantal standaard maaltijden waarmee je kan variëren, en ga ook op vaste tijden eten. Zo heb je houvast. Na een tijdje wordt deze manier van eten zo gewoon dat je er niet meer over hoeft na te denken. Het gaat gewoon vanzelf. En het mooie is, je gaat hierdoor ook nog eens afvallen!

Gun jezelf wel af en toe eens iets wat je echt heel lekker vind. Maak daarvoor ruimte in je basis maaltijden en tussendoortjes, en geniet er lekker van. Een leven lang zonder dit lekkers is niet leuk en ook niet nodig.

Dus: afvallen is echt wel mogelijk, maar niet met een dieet. Ga goed eten en je hebt nooit meer honger. Je gewicht zal langzaam maar zeker verminderen. En aan het einde van 2016 kan jij zeggen: mijn goede voornemen is geslaagd. Je voelt je succes, letterlijk en figuurlijk. Zo simpel kan het zijn.

Recente berichten